Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και αναδιάρθρωσης χρεών που αποσκοπεί στην αποφυγή της χρεοκοπίας.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά) που έχουν οφειλές προς τις τράπεζες, ή την Εφορία ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία άνω των 10.000 ευρώ.
Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών διασφαλίζεται:
- Αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, διώξεις κ.λπ.) εκτός αν έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
- Έως 240 δόσεις (20 χρόνια) προς το Δημόσιο ή έως 420 δόσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (35 έτη).
- Διαγραφή μέρους της οφειλής με κριτήριο τα περιουσιακά στοιχεία και το ετήσιο εισόδημα του ο οφειλέτη, της συζύγου και των εγγυητών.
- Γενικώς ρυθμίζονται μόνο οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, άνω των 10.000 ευρώ.
- Κατ’ εξαίρεση μπορούν να ρυθμιστούν και εξυπηρετούμενες ή ενήμερες οφειλές χωρίς να έχουν βγει ακόμα ληξιπρόθεσμες, εφόσον προκύπτει ότι η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη κατάσταση έχει επιδεινωθεί (μείωση εισοδημάτων τουλάχιστον κατά 20% )
- Η διαδικασία ολοκληρώνεται το αργότερο σε δύο (2) μήνες (εκτός της διμερούς Σύμβασης με το Δημόσιο που δύναται να παραταθεί)
- Υποβολή αίτησης με κωδικούς TAXISnet
- Οι οφειλέτες παρέχουν άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
- Αυτοματοποιημένα καταγράφονται σε 15 ημέρες όλα τα χρέη και εισοδήματα.
- Ο οφειλέτης/Χειριστής συμπληρώνει ό,τι επιπλέον δεν αντλείται αυτόματα (π.χ. έξοδα διατροφής, οφειλές σε ΔΕΚΟ κ.λπ.).
- Με αλγόριθμο υπολογίζεται η δυνατότητα μηνιαίας καταβολής του Οφειλέτη και παράγεται η σχετική ρύθμιση χωρίς εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα ή/με έγκριση οποιουδήποτε στελέχους του Δημοσίου.
- Αν οι συνολικές οφειλές δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
- Σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο Δικαστήριο για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης ή Αίτηση για την κήρυξή τους σε πτώχευση ή για υπαγωγή στην πτωχευτική διαδικασία του ν.3588/2007 ή αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4469/2017 ή αίτηση υπερχρεωμένων του ν.3869/2010 ή αίτηση για την προστασία της κύριας κατοικίας του ν.4605/2019.
Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να υπάρξει πρώτα παραίτηση από αυτές τις διαδικασίες πριν την υποβολή της ένταξης στον παρόντα Εξωδικαστικό Μηχανισμό του ν.4738/2020.
- Για εκείνους που έχουν υπαχθεί σε μία από τις ως άνω διαδικασίες ή στον ν.4307/2014 ή εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης για την υπαγωγή τους στις διαδικασίες αυτές ή δεν έχουν παρέλθει τουλάχιστον 15 μήνες από την απόφαση υπαγωγής.
- Όταν δεν έχουν ακόμη παρέλθει 12 μήνες από την ολοκλήρωση προηγούμενης άκαρπης διαδικασίας του παρόντος Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
- Αν ο αιτών (διευθύνων σύμβουλος, διαχειριστής ή εταίρος) έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα, υπεξαίρεση, απάτη κ.λπ.
- Πλήρη στοιχεία για εισόδημα ή κύκλο εργασιών, κατάλογο πιστωτών, ποσό απαίτησης, βάρη και εξασφαλίσεις, κατάλογο κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων από τράπεζες, όπως καταθέσεις, μετοχές, ακίνητα με αποτίμηση ή εκτίμηση εμπορικής αξίας κ.λπ.
- Με την υποβολή αίτησης και την άρση απορρήτου η πλατφόρμα υπολογίζει αυτόματα δόση και «κούρεμα» και ενημερώνονται άμεσα οι Χρηματοδοτικοί Φορείς
- Αυτοί μπορούν να την αποδεχτούν (ως πλειοψηφία 60% των απαιτήσεων ή 40% των υποθηκών), αλλιώς την απορρίπτουν.
- Αν την απορρίψουν, η πλατφόρμα παράγει εναλλακτική πρόταση (Αλγόριθμος Β) .
- Αν οι τράπεζες αρνηθούν και την πρόταση αυτή, η Αίτηση πηγαίνει σε καθεστώς «Διμερούς Διαπραγμάτευσης» με το Δημόσιο
- Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν επιτρέπεται να λάβουν με τη ρύθμιση λιγότερα από όσα θα ελάμβαναν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη.
- Αποπληρωμή προς το Δημόσιο (Δ.Ο.Υ. και ΕΦΚΑ) σε έως 240 μηνιαίες δόσεις και ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ.
- Υπό τους όρους αυτούς το Δημόσιο μπορεί να προβεί σε διμερή ρύθμιση με τον οφειλέτη ακόμη και αν δεν συναινεί η πλειοψηφία των τραπεζών.
- Συμμετοχή του Δημοσίου σε σύμβαση αναδιάρθρωσης με τον παρόντα νόμο συνεπάγεται την αυτοδίκαιη κατάργηση προηγούμενων ρυθμίσεων για τις οφειλές που υπάγονται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης.
- Το «κούρεμα» προς το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% στα πρόστιμα ή 85% των απαιτήσεών του από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
- Στην περίπτωση διμερών διαπραγματεύσεων ή στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις ύστερα από αντιπρόταση των πιστωτών (Αλγόριθμος Β), το «κούρεμα» βασικής οφειλής προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να φτάνει στο 75%.
Ωστόσο διαγραφή βασικής οφειλής από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, ΦΜΥ) και οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές απαγορεύεται από τον νόμο.
- Στην ίδια περίπτωση (Αλγόριθμος Β), το «κούρεμα» προς τις τράπεζες ή φορείς δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 80% των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων (εξαιρουμένων των τόκων υπερημερίας για τους οποίους δεν υπάρχει όριο).
Η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με 3% σταθερού επιτοκίου για 3 έτη για όλες τις ρυθμίσεις (Δημόσιο, τράπεζες και servicers).
Στη συνέχεια το επιτόκιο Ρύθμισης των Χρηματοδοτικών Φορέων θα διαμορφώνεται με βάση το ισχύον τότε Euribor.
Ναι. Εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών εφόσον ζητήσει διαμεσολάβηση.
Αν παρέλθουν 30 μέρες από τη διαμεσολάβηση (με ειδικό εμπειρογνώμονα που θα προσλάβει ο οφειλέτης), αλλά δεν επιτευχθεί συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της πλειοψηφίας των πιστωτών και του οφειλέτη, τότε η διαδικασία θεωρείται άκαρπη.
Εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει 3 δόσεις προς οποιονδήποτε από τους πιστωτές του ή πάνω από το 3% του συνολικού ποσού που οφείλει.
Υποβολή Ερώτησης:
Εάν δεν βρήκατε την απάντηση που ψάχνετε, υποβάλετε την ερώτησή σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.